I Holmestrand var seks elever på videregående ansatt i sommerjobber der de deltok på aktivitetsdager for barneskoleelever. Dette var en suksess, og kan kort oppsummeres med stikkordene rekruttering, avlastning og inspirasjon.
Sommervikarene som jobbet i menigheten, var med som ungdomsledere på sommeraktiviteter for barn på 4. og 5. trinn. Eli Irene Fjose, kapellan i Botne, Hillestad og Holmestrand, forteller hvordan de organiserte prosjektet.
– Vi lyste ikke ut på vanlig måte, men håndplukket elever, og fikk seks sommervikarer som allerede hadde et forhold til menigheten og kirkens arbeid. Vi organiserte det med timelønn, siden det var snakk om ei uke konsentrert arbeid der alle var på jobb samtidig.
Oppbygging av ungdomsmiljø
På denne måten ble også de unge godt kjent med hverandre, og kan være kjernen menighetens ungdomsarbeid videre. Etter sommerjobben har flere av de seks vært med som ledere på Lys våken og på fredagsklubb.
– Vi var opptatt av at disse ungdommene skulle ha det gøy på jobb, og få en relasjon til hverandre. Det tror jeg vi fikk til, og det er verdifullt for det videre ungdomsarbeidet i menigheten.
Fornøyd stab
Den avlastningen sommervikarene bidro med på leir, hadde også stor verdi for ansatte på kirkekontoret.
– Disse seks ungdommene var absolutt til avlastning for de ansatte. Det var en drøm å ha så mange ledere med, og det gikk lettere å arrangere disse fire dagene med sykkeltur, kanotur, båttur og dramatisering av dåp, konfirmasjon og bryllup.
Finansiering
Menighetene kunne i år søke om midler fra Kirkerådet til tilsetting av sommervikarer. I Holmestrand fikk de tildelt disse midlene, og spedde på med trosopplæringsmidler og sørget for ryddige arbeidsforhold med tanke på lønn og forsikring. Fjose forteller at de neste sommer vil fortsette med å få inn unge i lønnet arbeid, og finansiere over eget budsjett dersom det ikke er mulig å søke Kirkerådet om midler. Det er også et alternativ å samarbeide med andre aktører i nærmiljøet om lønn, for eksempel kommunene eller lokalt næringsliv.